Placki ziemniaczane z sosem

Placki ziemniaczane z pysznym, pikantnym sosem pomidorowo-mięsnym.

Składniki:
ok 1kg ziemniaków
2-3 jajka
2 łyżki mąki
szczypta soli

500g mięsa mielonego wieprzowego
puszka pomidorów
2 średnie cebule
2-3 zielone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego, bazylii, oregano i tymianku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na bardzo drobnej tarce. Otrzymaną masę przekładamy na drobne sito i odciskamy delikatnie nadmiar wody.
Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy dokładnie, aż składniki się połączą. Placki smażymy na oleju na rumiany kolor, grubsze, czy cieńsze, wedle uznania. Należy pamiętać o dolewaniu oleju w razie potrzeby, by nam się placuszki nie przypaliły.

Mielone podsmażamy na patelni kilka minut, o przyprawione lekko pieprzem i solą. Pomidory blendujemy z cebulą, czosnkiem i pozbawionymi pestek papryczkami chilli (w przypadku braku blendera można składniki drobno poszatkować, a czosnek przecisnąć przez praskę, ale wtedy sos nie będzie tak jednolity).
Warzywa przyprawiamy pieprzem i ziołami, po czym dodajemy do mięsa. Podsmażamy dokładnie mieszając, aż nadmiar płynów odparuje i sos się zagęści.

 

Placki ziemniaczane z sosem pomidorowo-mięsnym.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s